Blokje oude kaas met een druifje
Blokje kaas met een zilveruitje
Blokje kaas met een stukje augurk
Blokje kaas met een klein tomaatje
Blokje kaas met een olijfje
Blokje kaas met een zongedroogde tomaatje
Blokje kaas met een mini knakworstje
Blokje kaas met een mandarijntje
Blokje kaas met een schijfje ananas
Blokje kaas met een schijfje roggebroodEen blokje kaas met daarop een stukje ananas of een partje mandarijn. Zet daarin een Nederlands vlaggetje en het feest is compleet.Laat de kaas een halfuur tot een uur op voorhand op kamertemperatuur komen. Dan komt de smaak van de kaas vrij en zal de kaas op zijn best zijn.Serveer de kaas op een kaasschotel van hout, aardewerk of steen. Snij alvast een eerste stuk van elke kaas af en leg naast elke kaas een apart mes. Zo vermengen de smaken van de verschillende kazen zich niet.Een goedgevulde kaasplank kan verwarrend zijn. Voorzie vlagjes met de namen van de kazen. Ook leuk zijn leistenen kaasplanken. Op sommigen kan je met krijt de namen schrijven.Een gezonde en lekkere krokodil traktatie, ideaal voor de allerkleinsten. Versier de stekels van de krokodil traktatie met het fruit dat jouw kind het lekkerst vindt en varieer per krokodil traktatie met kaas en worst. Gevaarlijk lekker!De ouderwetse stokjes doen het ook nog steeds goed . Neem een sate prikker en prik er een blokje kaas, cherrytomaatje, , knakworstje,komkommer etc aan.
Het lijkt wel of gezond en trakteren niet samen kunnen gaan. Tenminste… Ik zie eigenlijk nooit gezonde traktaties langs komen tijdens feestjes, verjaardagen of traktaties. Gebak, koeken, saucijzenbroodjes tot bitterballen aan toe. Veel mensen vinden het wel lekker, maar gezond… Op een verjaardag vind je natuurlijk nog wel de stukjes worst en kaas, maar ook die vallen eigenlijk niet onder gezonde traktaties. Al zijn ze meestal minder ongezond dan de zoetigheden. Wanneer je geluk hebt vind je af en toe nog eens een stukje komkommer of een tomaatje. En wellicht is het je wel eens opgevallen hoe snel deze gezonde traktaties altijd op zijn. Gezonde traktaties op schoolEn ook op scholen zijn gezonde traktaties een bijzonderheid geworden. Kinderen trakteren graag op snoep of chips. En ouders hebben het vaak te druk om veel aandacht aan een traktatie te schenken en kiezen dus voor gemak. De meeste scholen vragen wel om gezonde traktaties, maar wanneer daar geen gehoor aangegeven wordt, staan er geen sancties op. On-gezonde traktaties zijn dus niet verboden.En wanneer je vraagt waarom men toch kiest voor al die on-gezonde traktaties, dan hoor je vaak:De kinderen vinden het zo lekker; Vinden ze gezonde traktaties dan minder lekker?Het is zo feestelijk; Eigen gemaakte gezonde traktaties zijn vaak nog feestelijker!Hij is maar één keer per jaar jarig; Klopt, maar dat zijn de andere 29 medeleerlingen ook en dat betekent toch 29 keer per jaar ongezonde traktaties.Een blokje kaas is zo saai; met iets meer werk is een gezonde traktatie helemaal niet zaai en super lekker.Echt goede redenen om te kiezen voor niet gezonde traktaties worden dus eigenlijk nooit genoemd. De wellicht belangrijkste reden noemt men namelijk vaak niet en dat is de reden van gemak. Daarom ga ik in dit artikel laten zien dat gezonde traktaties niet moeilijk hoeven te zijn en niet veel tijd hoeven te kosten.Gezonde TraktatiesGezonde traktaties zijn traktaties die gezond zijn. Dat klinkt logisch, maar wat houdt dat dan in? Dat betekent dat ze in ieder geval niet belastend mogen zijn voor onze gezondheid. Nu niet en in de toekomst niet. En vooral met dat laatste worden een heleboel producten die vaak als traktatie worden gegeven, uitgesloten. Je gunt degene die je trakteert toch het beste. Of is dat alleen voor dat moment?!Heel veel stoffen die verwerkt zijn in of ontstaan zijn tijdens de productie van producten, zijn meer of minder belastend voor de vitaliteit van de mens. Dat betekent dat we deze stoffen beter buiten de deur kunnen houden. Dat geldt ook voor stoffen waarvan de effecten op de gezondheid op langere termijn nog niet bekend zijn. Stoffen die belastend zijn of kunnen zijn, zijn suikers, e-stoffen, geur-, kleur- en smaakstoffen, nano-deeltjes, gmo (genetisch gemodificeerde stoffen) en meer. Veel kant en klare producten bevatten vaak een of meer van deze stoffen en vallen daarom niet onder de gezonde traktaties.Gezonde traktaties zijn gemaakt van producten die zo dicht mogelijk bij de natuurlijke oorsprong liggen. Producten die dus zo weinig mogelijk zijn bewerkt. Denk daarbij aan fruit en groente en eventueel aan zelf gemaakte producten als chocolade en gebakjes.Simpele en Snelle Gezonde TraktatiesWeinig tijd voor het maken van gezonde traktaties? Traktaties hoeven echt niet groot te zijn. Het gaat om de intentie en niet om de hoeveelheid. In de artikelen “Traktaties Zelf Maken” en “Traktaties Maken” vind je een groot aantal suggesties voor simpele, snelle en gezonde traktaties. Ook in het artikel “Gezonde Tussendoortjes” vind je heel veel ideeën die je ook als gezonde traktaties kunt gebruiken.Vlees en zuivel in Gezonde TraktatiesOm verschillende redenen ben ik geen voorstander van vlees(waren) en/of zuivel in gezonde traktaties. Vleeswaren bevatten bijvoorbeeld vaak suiker en e-stoffen. Zuivel bevat lactose waar de meeste mensen en kinderen intolerant voor zijn. En in combinatie met andere producten wordt de vertering vaak bemoeilijkt. Maar ze zijn altijd beter dan ongezonde traktaties.Wanneer je toch vlees of zuivel wilt gebruiken, houd het dan simpel en kies bijvoorbeeld voor:Kaas; Van kaas kun je simpele blokjes snijden die je mooi kunt versieren met een stukje komkommer, tomaat en paprika. Gebruik liever geen fruit in combinatie met kaas. Als prikker kun je bijvoorbeeld een parapluutje gebruiken of van satéprikkers een egel maken door ze in een halve kool te prikken.Biologische Gezonde Traktaties het meest gezond!De meest gezonde traktaties zijn de biologische raw producten. Biologische producten bevatten door hun natuurlijke groei geen residuen van bestrijdingsmiddelen, omdat deze in de biologische teelt niet gebruikt mogen worden. Daarnaast groeien ze meestal op rijke grond met een zeer actief bodemleven, waardoor de levensenergie (lees vitaliteit) van deze producten meestal veel hoger is.RAW staat voor rauw. Dat houdt in dat deze producten in principe niet of nauwelijks bewerkt zijn en dat ze tijdens bewerking en bewaring nooit verder verwarmd zijn dan 40 graden Celsius. Boven deze temperatuur gaan de enzymen namelijk dood. Deze enzymen zijn juist van wezenlijk belang voor een goede vertering en daarmee voor onze vitaliteit.·  Cubed cheese makes a tasty and attractive-looking appetizer at any party or get-together. It's also easy to use cubed cheese for cooking purposes. ...·  If you're planning a party and need an easy-to-prepare appetizer to please the crowd, you can't go wrong with a cheese and crackers tray. Serve a ...·  Cubed cheese and sliced fruit platters are a great way to instantly become the most popular person at any gathering. Make cubed cheese and sliced ...·  Cutting cheese into little cubes creates morsels just the right size for snacking or to use in salads and soups. However, when cubes are stored in the ...·  Learn how to cube and prepare the cheese for a cheesy bean dip that a Diabetic person would be able to eat and enjoy in this free video series.·  Learn how to cube the cream cheese for a cheesy bean dip that a Diabetic person would be able to eat and enjoy in this free video series.

De leeftijden:

  • Jong 4 weken gerijpt
  • Jong belegen 8 weken gerijpt
  • Belegen 4 maanden gerijpt
  • Extra belegen 7 maanden gerijpt
  • Oud 10 maanden gerijpt
  • Overjarig 1 jaar of langer gerijpt

Soorten kaas:

  • Goudse kaas
    Nederlands bekendste en belangrijkste kaassoort. Rond en
    plat van vorm. Een Goudse weegt ongeveer 12 kilo.
  • Edammer kaas
    Het bekende bolvormige kaasje. Gewicht is 1,7 kilo. Buiten
    Nederland is dit kaasje bekend door zijn rode wikkel.
  • Leidse kaas
    Komijnekaas ook wel ‘pitjeskaas’ genoemd door
    de toegevoegde komijnzaadjes
  • Hollandse gatenkaas
    platronde kaas met bolle bovenkant, meestal het merk
    Maaslander of Leerdammer. De gaten worden veroorzaakt
    door een bacteriein de kaas.
  • Friese nagelkaas
    Stevig geperste kaas, gemaakt van magere melk met toevoeging
    van komijn en kruidnagel.
  • Kruidenkaas
    Kaas met niet-traditionele kruiden als mosterd, ui, peterselie,
    bieslook, brandnetel of peper.
  • Geiten- en schapenkaas
    Pittige kaas van geiten- of schapenmelk. Wit van kleur.
  • Rookkaas
    Vaak in de vorm van een lange worst met een bruine korst.
    Tegenwoordig met toevoeging van rookaroma’s aan de zuivel
    maar in vroeger tijden echt gerookt.
  • Smeerkaas
    Een smeerbare kaassoort door toevoeging van botervet. In
    diverse variaties en smaken verkrijgbaar.Het gesmolten product
    wordt verhit en is daarna lang houdbaar.

Harde en zachte kaas
De meeste Nederlandse kaassoorten vallen in de categorie
‘harde kaas’ of ‘snijdbare kaas’. Dit heeft te maken met
het watergehalte in kaas en de rijpingsduur. Harde kaas,
bijvoorbeeld Emmenthaler uit Zwitserland en Parmezaanse kaas
uit Italië, is nauwelijks te snijden en bestaat voor
maximaal 56% uit water door het lange rijpingsproces.
Gouda en Edammer zijn ‘snijdbare kazen’ die voor zo’n
54 tot 63% uit water bestaan. Zachte
kazen zijn
kort gerijpt en romig. Ze bestaan voor meer dan 67% uit
water, bekenden zijn Camembert en Brie.

Graskaas
In de tijd dat alle kaas nog op boerderijen werd gemaakt,
zat er een duidelijk kwaliteitsverschil tussen de zomer- en
winterperiode. ’s Winters sprak men van ‘hooikaas’,
de koeien aten geen vers gras en de melk en kaas waren
minder lekker. De kaasliefhebbers keken dan ook altijd
uit naar de lente, wanneer de koeien weer graasden op
het nieuwe lentegras. Zodra de eerste verse melk van de
koeien kwam werd er kaas van gemaakt. Na vier weken
rijpen, was de voorjaars- of graskaas klaar voor consumptie.
De kwaliteit van kaas is tegenwoordig het hele jaar bijna gelijk,
maar de smaak van graskaas blijft te proeven; bijzonder fris,
mild en mals. Op de Alkmaarse kaasmarkt wordt komst van
de eerste graskaas gevierd op ‘Graskaasdag’.
Dit is altijd begin juni en gaat gepaard met veel activiteiten en
optredens op de markt. De eerste partij graskaas wordt geveild
voor een goed doel.

Free counter and web stats